Sušené květy a krystaly do svíček? Proč?

Vídám různě po e-shopech a sociálních sítích reklamy na svíčky, které jsou zdobené sušenými květinami, bylinkami, nebo kamínky, krystaly, kousky koření... Tak se vždy jen ptám: ,,Proč?" Pojďme si k tomu říct pár věcí, proč se mi to nezdá v pohodě tyto produkty vyrábět a následně prodávat...


U svíček je nutné dodržovat několik postupů, aby správně hořely. Velikost a typ knotu - pro různé druhy vosku může být vhodný jiný knot a jeho velikost. Záleží také na velikosti (průměru) nádoby / skleničky vybrané pro svíčku. Dále má na hoření svíčky vliv vybraná vůně a množství v poměru k vosku. To jsem uvedla pouze ty nejzákladnější body, které není možné při výrobě svíček přehlédnout. Také chceme, aby svíčka dobře vypadala a samozřejmě voněla. Všechno uvedené je součástí testování, které zabere spoustu času a také materiálu, který není nejlevnější.

A také to pak musí jít ruku v ruce s bezpečností našich zákazníků - proto uvádíme u svíček bezpečnostní instrukce, které je nutné dodržovat. Musíme ale počítat s tím, že ne všichni kupující si instrukce přečtou, natož aby je dodržovali, tzn. zapálenou svíčku nemají pod dohledem a nechají ji hořet mnohem déle a tak dále. Svíčka sama o sobě je přeci zdrojem potencionálního nebezpečí a když do ni přidáte hořlavý element, což zrovna sušené květinky a bylinky jsou, tak to nebezpečí násobíte! 

Většina lidí, kteří vyrábí svíčky ze sójového vosku, to dělá proto, že jde o „čistě hořící“ vosk. Svíčky hoří odpařováním vosku. Přidáním „hořlavých“ materiálů do vaší svíčky způsobí, že vaše svíčka už nebude hořet tak čistě...

Chápu, že to možná vypadá lákavě, když je povrch vosku pokrytý množstvím sušených bylinek, květů, kousky koření,... které možná i hezky voní. Ale svíčka má přeci hořet, ne jen stát na poličce jako dekorace. To si můžete nasypat sušené květy do prázdné skleničky a bude to bezpečné.

Trochu sušených květinek, či bylinek...? 

Sušené květiny mohou hořet! Jsou SUŠENÉ. Umístění květů či bylinek dále od knotu v domnění, že zůstanou na stejném místě, není řešením. Mohou a budou plavat. Pokud se květy dostanou do přímého kontaktu s plamenem, pak mohou vzplanout a jednoho dne prostě vzplanou...

Další problém se sušenými květinami je, že i když jsou sušené, stále mohou obsahovat určité procento vody a přírodních olejů. Voda a vosk se nemíchají a mohou mít katastrofální následky. I sebemenší množství vody. Jakmile se voda dostane do kontaktu s přehřátým voskem a plamenem, můžete být svědkem toho, jak rostlinné látky praskají a „explodují“, jak voda reaguje.

Více než 25 let se řeší, zda sušené květy a další předměty do svíček přidávat. Kolik velkých profesionálních výrobců svíček prodává svíčky se sušenými květinami či bylinkami? Žádný. Některé firmy uvádějí „před zapálením odstraňte sušené květiny“. Tímto prohlášením si poskytujete alespoň jakousi ochranu spotřebitele.

Národní asociace svíček v USA řešila na trhu rostoucí množství svíček, které obsahují hořlavé materiály včetně sušených květin, listů, bylinek a dřeva, zalité do vosku v blízkosti plamene. Po rozehřátí vosku se tyto dekorativní prvky stanou součástí tekutého vosku, což vystavuje hořlavé materiály po celou dobu hoření jak teplu svíčky, tak plamenu. Zároveň jsou dekorativní květiny apod. pokryty voskem, což jim umožňuje udržovat plamen. NCA zakoupila několik svíček a nechala je otestovat podle ASTM Candle Fire Safety Procedures v nezávislé laboratoři pro testování bezpečnosti třetí strany. Výsledky jsou uvedeny ZDE.

Přikládám i video z jejich testování.

 

A co takhle krystaly, kamínky, to je v pohodě, ne?

No, záleží na úhlu pohledu. I když se nejedná o hořlavé materiály, jako jsou sušené květy a bylinky, za mě je to také velké NE. Kolikrát prodejci tvrdí, že jsou krystaly nabité za úplňku a po zapálení svíčky vám přinesou do těla energii a klid do vaší mysli. To ať si každý zváží podle svého, ale proč tyto krystaly a kameny přidávat do svíčky? Za nás je to zkrátka jen cizí předmět, který si můžete položit vedle svíčky, ale ne přímo do svíčky, kde je v těsné blízkosti ohně...

1 2

 

U nás to bude jen o vosku a vůni!

Nikdy jsme takové svíčky nevyráběli a ani do budoucna to rozhodně neplánujeme. Svíčka - to je pro nás spojení přírodního sójového vosku a zdravotně nezávadné vůně, výběr správného knotu.

Nakonec je volba na vás. V naší zemi neexistují žádné předpisy, které by tvrdily, že nemůžete do svíček přidat sušené květy a podobné. Ujistěte se, že testujete, testujete, testujete a vedete si podrobné deníky o průběhu testování jako důkaz. Vaším zákazníkům přiložte k produktu bezpečnostní instrukce, které vám pomohou poučit spotřebitele o tom, jak se o svíčku starat, a pamatujte, že to má být svíčka, ne rozkvetlá louka či les :-)

 IMG_0315